Έξωση σε 83χρονη γιατί το σπίτι που μένει 62 χρόνια δεν είναι ενεργειακά βιώσιμο

Το σπίτι που έχει εδώ και 62 χρόνια, επειδή δεν είναι πλέον «ενεργειακά βιώσιμο», πρέπει να αφήσει πίσω της αυτή η ηλικιωμένη γυναίκα.

Η ιστορία της ηλικιωμένης

Συγκεκριμένα η ιδιοκτήτρια εταιρεία του σπιτιού της Άννι Μάρς στο Έντογουινστόου στην περιοχή του Νότινγχαμ, υποστηρίζει ότι οι μεταβαλλόμενοι κανόνες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των ενοικιαζόμενων ακινήτων σήμαινε ότι το σπίτι δεν ήταν πλέον βιώσιμο.

Η ηλικιωμένη Μαρς, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητας, ενημερώθηκε ότι πρέπει να εκκενώσει το ακίνητο έως τις 14 Μαΐου. Το τοπικό συμβούλιο δήλωσε πάντως ότι θα υποστηρίξει οποιονδήποτε κινδυνεύει να μείνει άστεγος.

Από το 2020, τα ενοικιαζόμενα ακίνητα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης με ελάχιστη βαθμολογία Ε, με την κυβέρνηση να διαβουλεύεται για την περαιτέρω αύξηση του ελάχιστου ορίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Το φθινόπωρο του 2020, η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε διαβούλευση σχετικά με την αυστηροποίηση των κανόνων, προτείνοντας την αύξηση της ελάχιστης βαθμολογίας του Πιστοποιητικού από E σε C. Εάν αυτή η πρόταση εγκριθεί, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την 1η Απριλίου 2025 για τις νέες μισθώσεις και από την 1η Απριλίου 2028 για τις υφιστάμενες μισθώσεις.

Η εξελισσόμενη νομοθεσία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα

Η Thorseby Estate, στην οποία ανήκει το σπίτι της 83χρονης, δήλωσε ότι οι εκτεταμένες εργασίες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης είχαν ως αποτέλεσμα την αξιολόγηση με D για το εξοχικό σπίτι του 19ου αιώνα και ότι περαιτέρω βελτιώσεις ήταν «απλά μη οικονομικές».

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Λυπούμαστε βαθύτατα για την κατάσταση. Ωστόσο, οι πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία όσον αφορά τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης δεν μας επιτρέπουν πλέον να νοικιάζουμε σπίτια όπως αυτό».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο του Νιούαρκ έδειξε στην κα Μαρς μια σειρά από ακίνητα, αλλά κανένα από αυτά δεν κρίθηκε κατάλληλο από την ίδια, καθώς δεν διέθεταν χώρο στάθμευσης εκτός δρόμου για το σκούτερ της. Είπε ότι αυτό ήταν σημαντικό για να μπορέσει να ασφαλίσει το όχημα.

Η 83χρονη δήλωσε «τρομοκρατημένη»

«Η ζωή μου είναι εδώ, όλες οι ομάδες μου, οι φίλοι μου, πού πηγαίνω, τι κάνω», δήλωσε στο BBC. «Αν με στείλουν κάπου αλλού, δεν θα ξέρω το μέρος, οπότε θα απομονωθώ και αυτό είναι πολύ δύσκολο για ένα ηλικιωμένο άτομο προκειμένου να ζήσει. Αυτό είναι που σκοτώνει τους ηλικιωμένους ανθρώπους, φοβάμαι. Το συμβούλιο είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα αυτή τη στιγμή και είμαι στη λίστα προσφορών για πάνω από ένα χρόνο τώρα και φαίνεται ότι τα δίνουν μόνο σε άλλους ανθρώπους, αλλά όχι σε εμάς στο χωριό. Ήταν ένας εφιάλτης προσπαθώντας να τους κάνω να καταλάβουν ότι χρειάζομαι στάθμευση εκτός δρόμου», ανέφερε.