Το FBI αποκαλύπτει γεγονός από τη δεκαετία του 1980

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πολλές απόπειρες έχουν γίνει και θεωρίες συνομωσίας γύρω από το πρόσωπό της πριν το θάνατό της αλλά ακόμη και σήμερα.

Νέες πληροφορίες στο φως

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θέλουν την βασίλισσα Ελισάβετ να είχε αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν πιθανή απειλή δολοφονίας, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης το 1983 στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, το FBI κυκλοφόρησε μια σειρά αρχείων που σχετίζονται με τα ταξίδια της βασίλισσας Ελισάβετ στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία – σύμφωνα με το BBC – δείχνουν πώς το FBI, το οποίο βοήθησε στη διασφάλιση της ασφάλειας της βασίλισσας κατά τις επισκέψεις της, ανησυχούσε για τις απειλές του IRA.

Τι γνωρίζουμε για την απόπειρα;

Η απειλή δολοφονίας έγινε σε έναν αστυνομικό στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με τα αρχεία, ένας αξιωματικός που σύχναζε σε μια ιρλανδική παμπ στο Σαν Φρανσίσκο προειδοποίησε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για μια κλήση από έναν άνδρα που είχε συναντήσει.

Ο αξιωματικός είπε ότι ο άνδρας του είπε ότι ζητούσε εκδίκηση για την κόρη του που “είχε σκοτωθεί στη Βόρεια Ιρλανδία από σφαίρα”. Η απειλή ήρθε στις 4 Φεβρουαρίου 1983 – περίπου ένα μήνα πριν από την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β και του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου στην Καλιφόρνια.

«Επρόκειτο να επιχειρήσει να βλάψει τη βασίλισσα Ελισάβετ και θα το έκανε είτε ρίχνοντας κάποιο αντικείμενο από τη γέφυρα Golden Gate στο Royal Yacht Britannia όταν έπλεε από κάτω, είτε θα επιχειρούσε να σκοτώσει τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν επισκεπτόταν το Εθνικό Πάρκο Yosemite». λέει το έγγραφο.

Ως απάντηση στην απειλή, η Μυστική Υπηρεσία είχε σχεδιάσει να «κλείσει τους διαδρόμους στη γέφυρα Golden Gate όσο πλησιάζει το γιοτ». Δεν είναι σαφές ποια μέτρα ελήφθησαν στο Yosemite, αλλά η επίσκεψη συνεχίστηκε.

Επίσης – σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα – δεν δημοσιεύθηκαν λεπτομέρειες για τις συλλήψεις από το FBI. Τα αρχεία 102 σελίδων ανέβηκε στο Vault, τον ιστότοπο πληροφοριών του FBI, τη Δευτέρα, μετά από αίτημα του νόμου περί ελευθερίας της πληροφορίας που υποβλήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Αλλο σημείωμα, σχετικό με την επίσημη επίσκεψη της βασίλισσας το 1991, αναφέρεται σε απειλές προερχόμενες από ιρλανδικές οργανώσεις για την διατάραξη εκδηλώσεων στις οποίες επρόκειτο εκείνη να παραστεί, όπως ένα ματς μπέιζμπολ και μία δεξίωση στον Λευκό Οίκο.

Αλλο έγγραφο, του 1989, αναφέρει ότι ακόμη και αν καμία συγκεκριμένη απειλή δεν έχει διατυπωθεί κατά της βασίλισσας, «η πιθανότητα απειλών από τον IRA κατά της βρετανικής μοναρχίας παραμένει παρούσα».

Πολλές απόπειρες κατά της ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ, που πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 96 της χρόνια, είχαν πραγματοποιηθεί, κυρίως από τον IRA.

Το 1970, υποστηρικτές του IRA προσπάθησαν να εκτροχιάσουν το τρένο στο οποίο επέβαινε δυτικά του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, και το 1981, ο IRA είχε σχεδιάσει βομβιστική επίθεση κατά την διάρκεια επίσκεψής της στην βόρεια Σκωτία.

Δείτε τα επίμαχα σημειώματα